Gå til hovedindhold

Samarbejde med forældre

Som forælder er du den vigtigste voksen i dit barns liv. Derfor er det afgørende for dit barns udvikling og trivsel, at vi værner om det gode samarbejde.

barn og voksen holder pause i en bunke grangrene
  • Læs op

Indhold

    Ifølge dagtilbudsloven skal dagtilbud i samarbejde med forældrene give børn omsorg og understøtte det enkelte barns trivsel, læring, udvikling og dannelse og bidrage til, at børn får en god og tryg opvækst.

    Vi har derfor sammen en vigtig opgave! Vi anerkender at vi, som de fagprofessionelle, bærer ansvaret for relationens kvalitet og for samarbejdet. I den forbindelse gør vi os fx. umage for at være imødekommende, åbne og lyttende i vores samarbejde. Vi tillader os at forvente at I forældre bestræber jer på det samme - det er igennem den gensidige tillid der herigennem opstår, vi kan skabe de bedste betingelser for at mødes omkring jeres barns udvikling og trivsel og for at jeres barn føler sin tid i dagpleje, vuggestue og børnehave tryg og positiv.

    Vi har en opmærksomhed på at vi, hver især, bringer forskellig viden "til bordet" - Vi har en faglig viden om jeres barn og om børn generelt og I bidrager med jeres viden og oplevelser om lige netop jeres barn. Det kan nogle gange være forskellige billeder og vi kan kigge på barnet med forskellige øjne og ud fra forskellig kontekst. Vi bestræber os på at være nysgerrige på de forskellige perspektiver og hele tiden have barnet og barnets perspektiv som omdrejningspunkt.

    Uformel og formel kommunikation

    Kommunikation er en vigtig del af vores samarbejde. Vi ved, at I som forældre afleverer det dyrebareste I har hos os og vi ved, at jo bedre indblik I har i jeres barns dag, jo tryggere vil I måske opleve jer i dagtilbuddet.

    Vi har nogle nedslag for den formelle kommunikation, som er i kraft af samtaler I inviteres til og hvor I også bliver bedt om at forholde jer til indhold og fokus:

    • Samtale ved opstart både i vuggestue/dagpleje og i børnehave
    • Samtale for barnet på vej mod 3 år og på vej mod 6 år (kommende skolebarn)
    • Ekstra samtaler hvis der vurderes behov for det. Ønsket kan opstå enten hos jer eller hos os

    Den uformelle kommunikation i dagligdagen: Vi ved, at vi kan være udfordrede i forhold til at tilgodese det, helt reelle, behov I kan have for at høre om jeres barns dag eller have større spontane snakke om jeres barns trivsel og udvikling. Vi prioriterer at kommunikere generelle beskeder og glimt fra aktiviteter ud på Aula. Det er derfor et vigtigt sted at orientere sig. Vi prioriterer også at have uformel kommunikation med jer når det kan lade sig gøre i aflevere-/hente-situationerne - her vil vi prioritere ud fra børnegruppens behov for vores nærvær. I kan have tillid til at vi vil vende tilbage, hvis vi ikke har haft mulighed for at gå i dybden med en samtale og hermed sikre mulighed for, at vi kan være i dialog omkring jeres barn. I er ligeledes velkomne til at spørge efter en mulighed for at mødes.

    Læs mere om, hvordan du kommer i gang med Aula.

    Forældreråd i afdelingerne

    Alle afdelinger har et forældreråd, som vælges hvert år. I forældrerådet kommer du tæt på dagligdagen i afdelingen og de overvejelser, der ligger bag vores pædagogik og aktiviteter. Du er med til at drøfte udvikling og tiltag i afdelingen, som har betydning for børnene og fællesskabet, fordi gensidig forståelse mellem forældre og medarbejdere om værdier og retningslinjer skaber rammerne for et godt samarbejde. 

    Forældrerådet består af 5 repræsentanter for forældrene, en repræsentant for personalet og den pædagogiske leder. Forældrene vælges for 2 år og hvert år i august er ca. halvdelen på valg. Forældrerådet træder sammen ved et konstituerende møde og holder efterfølgende 5 møder på et år.

    Som medlem af forældrerådet har du desuden mulighed for at blive afdelingens repræsentant i dagtilbuddets bestyrelse.

    Læs mere om forældreråd og bestyrelser under aarhus.dk/demokrati.

    Bestyrelsen i dagtilbuddet

    Som en del af vores bestyrelse, er du med til at sikre et godt samarbejde mellem forældre, medarbejdere og ledelsen på tværs af afdelingerne.

    Du får indflydelse på hverdagen i dagtilbuddet, og du er med til at præge de beslutninger, som dagtilbudslederen træffer på dagtilbuddets vegne. I bestyrelsen har du mulighed for at bringe dine synsvinkler i spil, når I for eksempel skal udarbejde principper for dagtilbuddet.

    Bestyrelsen har en forældrerepræsentant fra hver afdelinger, desuden 2 repræsentanter for personalet og dagtilbudslederen. Bestyrelsesmedlemmerne vælges for 2 år. Det er forældrerådet, der beslutter, hvem  af dem, der skal være bestyrelsesmedlem. Bestyrelsen træder sammen i september og holder efterfølgende 5 møder på et år.

    Medlemmer af bestyrelsen

    Kan kontaktes på Aula.

    Amanda Vest Østenkær
    forældrerepræsentant for Vuggestuen Den Grønne Gren

    Janne Bilde Rasmussen
    forældrerepræsentant for DII Regnbuen

    Cecilie Juul Søndergaard (barn hos Jette)
    forældrerepræsentant for Dagplejen i Harlev

    Sara Schou Lange - Formand
    forældrerepræsentant Børnehaven Næshøj

    Henriette Lindsted Heckmann
    forældrerepræsentant DII Pilehaven

    Sarah Boe
    forældrerepræsentant DII Kompasset

    Mette Kirk
    personalerepræsentant (fra DII Regnbuen)

    Dorthe Fynbo Madsen
    personalerepræsentant (fra Børnehaven Næshøj)

    Louise Lund Rasmussen
    dagtilbudsleder for Harlev Dagtilbud

    2023-2024

    2022-2023

    2021-2022

    2020-2021

    2019-2020

    Sidst opdateret: 4. september 2024