Gå til hovedindhold

DII Regnbuen

I Regnbuen arbejder vi ud fra et anerkendende børnesyn. Dit barn bliver set og værdsat for lige netop dets særlige bidrag til fællesskabet. Vi har fokus på et godt forældresamarbejde, både for at du og dit barn er trygge, og for at vi kan samarbejde om dit barns udvikling.

Samling i Regnbuen

Indhold

    Regnbuen er en integreret institution med børn i alderen 0-6 år. Vi har 53 børn fordelt på 3 stuer - Stjernen med 15 vuggestuebørn og Solen og Månen med ca. 20 børnehavebørn på hver stue. Kometerne hedder vores storbørnsgruppe, som starter i efteråret. De som samles og laver aktiviteter et par formiddage om ugen.

    Vi er en mangfoldig flok af pædagoger, medhjælpere, en pædagogisk leder og frivillige. I perioder kan vi have pædagogiske assistenter, støttepædagoger, studerende, elever i praktik, eller personer i jobtræning i huset.

    I Regnbuen møder I et stort og varmt fællesskab, som rummer et godt børneliv. Vi gør noget ud af at være en integreret institution. Regnbuen er et sted med et stort og hjertevarmt fællesskab, der skaber rammerne for et godt børneliv. Vi lægger vægt på at styrke fællesskabet på tværs af grupperne og udnytter fordelene ved at være et integreret hus.

    Dette gør vi blandt andet ved at give børnene mulighed for at mødes på tværs af aldre i ydertimerne, på legepladsen, gennem besøg hos hinanden eller når vi arbejder med temaer, der samler hele huset, så små og store søskende kan se hinanden i løbet af dagen.


    Glade børn leger og lærer bedst, og det har vi øje for igennem alt, hvad vi laver i Regnbuen. Vi vil have alle børn med og det er vigtig at alle børn møder en voksen som tro på dem. Dit barn vil blive mødt af ergagerede og nærværende voksne, der har et anerkendende børnesyn. Barnet indgår i et fællesskab, hvor alle oplever, at de bliver set og hørt, både små, som store. 

    Vi ønsker at skabe trygge og forudsigelige rammer, med tydelig og engagerede voksne.
    Vi vægter det enkelte individ højt og ønsker at skabe trygge rammer for det. Hvert enkelt barn skal føle sig anerkendt, værdifuldt og inkluderet i Regnbuen. Vi er alle vigtige for fællesskabet. I Harlev Dagtilbud - og derfor også i Regnbuen -arbejder vi ud fra grundpræmissen om opfyldelsen af de 3 grundlæggende psykologiske behov hos barnet. Det gør vi ved at:

    -          møde børnene i øjenhøjde med deres perspektiver, holdninger, følelser og erfaringer for øje (oplevelsen af autonomi).

    -         skabe et stærkt tilhørsforhold på tværs i huset og at have øje for åbningerne ind i børnefællesskaberne. Det er vigtigt at barnet indgår i kammeratskabsgrupper, så børnene også her får følelsen af værdien af at være en del af et fællesskab. Ligeledes udnytter og trækker vi på de ressourcer, der ligger i mangfoldigheden på tværs i dagtilbuddet og uden for Kompasset (oplevelsen af samhørighed).

    -         rammesætte læringsmiljøerne så udfordringer tilpasses den enkelte i fællesskabet (oplevelsen af kompetence) og er her opmærksomme på børnenes deltagelsesmuligheder ud fra en ressourcefokuseret tilgang.

    Vi tilrettelægger dagen hvor der både er planlagt pædagogiske aktiviteter men også plads til at fordybe sig i leg. Legen er fundamentet for barnets sociale læring og udvikling. Legen er børnenes måde at bearbejde oplevelser og indtryk på, og det er her, de øver sig på livet.

    Vi er drevet af at skabe gode læringsmiljøer som giver glæde og lyst til læring, udvikling og trivsel hos alle børn. Vi prioriterer udelivet højt og starter altid dagen på legepladsen / uderummet.  Vi bruger naturen som et læringsmiljø til at lære verden at kende. Vi er nysgerrige, legende og undersøgende, når det drejer sig om årstider, dyr og planter.

    Sådan ser her ud

    overdækket uderum til vuggestuen
    tegning med farveblyanter
    gymnastik på stuen
    leg med lego
    opvarmning inden gymnastik
    tre børn gemmer sig under en hynde
    dialogisk læsning med vuggestuebørn
    en tur i gyngen på Regnbuens legeplads

      Regnbuen er opdelt i 3 stuer, Stjernen, Solen og Månen. Stuerne er indrettet med fokus på forskellige legemiljøer. Fællesrummet er centralt beliggende og bruges primært af storbørnsgruppen Kometerne

      I forlængelse af vuggestuens bygning har vi et overdækket uderum, med blødt faldunderlag. Det er indrettet til motoriske lege. I børnehaven har vi et tilsvarende rum til forskellige aktiviteter. Vi forlænger udesæson da vi i  uderummene har varmelamper.  

      Legepladsen er stor og hele huset er fælles om at bruge den, både vuggestue- og børnehavebørn. De store børn er vant til, at de mindre børn er der, og det er en del af børnekulturen at tage hensyn til de små børn.

      Legepladsen er omkranset af træer, og der er buske, som opdeler den. Vi får jævnligt besøg af et egern, der også tager for sig af hasselnødderne, når de er modne. Legepladsen udfordrer børnenes mod. Der er bakker, flere niveauer og sandkasse, gynger, rutsjebane og en boldbane. Man kan cykle på stierne. Hvis et par børn gerne vil fordybe sig i en leg, så kan de forsvinde ind i en busk og lege uforstyrret.

      Vi har 2 overdækkede terrasser med borde og bænke. Her kan vi f.eks. spise madpakker.

      Regnbuen ligger tæt på Næshøjskolen, Byparken og den offentlige fodboldbane. Når vi tager på tur, kan det være der, vi tager hen. Nogle gange laver vi en aftale med en anden afdeling og besøger deres legeplads. Skoven er også indenfor rækkevidde.

      Læs mere om DII Regnbuen

      Nedenfor har vi beskrevet hverdagen, som den for det meste ser ud.

      Dagens aktiviteter

      Kl. 6.30: Regnbuen åbner udenfor, og de første børn ankommer.

      Kl. 9.00: Vi holder samling stuevis. I samlingerne taler vi om, hvem der er her, og hvem der er væk. Vi taler om de oplevelser og emner, der optager os lige her og nu, vi synger, fortæller historier og til slut spiser børnene deres formiddags mad med frugt og grønt. Efter samling laver vi planlagte aktiviteter i mindre grupper. Det kan f.eks. være, at vi har en tarzanbane indendørs, der styrker motorikken, mens andre sår solsikkefrø i potter. Af og til kan grupperne også være på tværs af stuerne i huset. 

      Kl. 10.45: Så er det tid til frokost på stuerne. Vi vasker hænder og hjælpes ad med at gøre bordene klar og hente madpakker. Vi sidder i mindre spisegrupper og har faste siddepladser. Det skal være roligt og hyggeligt at spise sin mad, og samtidig er der mulighed for gode dialoger ved bordet.

      Kl. 11.30: I vuggestuen leger vi på stuen. Efterhånden bliver børnene skiftet og puttet i krybber i soverummet.  I børnehaven er der enkelte børn, der har brug for at hvile sig på madrasser inde på stuen. Alle andre leger ude på legepladsen. De store vuggestue børn, som ikke længere sover til middag, er med på legepladsen sammen med børnehaven. 

      Kl. 14.00: Efterhånden som børnene i vuggestuen er vågnet, bliver de skiftet og er klar til at spise eftermiddagsmadpakken på deres stue. I børnehaven spiser de løbende deres eftermiddagsmadpakke enten i uderummet eller i fællesrummet. 

      Er nogle midt i en god leg, så kan spisetiden passes ind efter det. Der er en voksen, som har styr på, at alle børn får spist. Efter spisning er der leg og aktiviteter.

      Kl. 15.45: Vi samles ude eller inde på en stue.

      Kl. 17.00: De sidste børn er hentet, og den sidste pædagog lukker Regnbuen. 

      Mandag og fredagen lukker vi kl. 16.30.

      Ugens aktiviteter

      I løbet af en uge tilrettelægger vi lege og aktiviteter, der tages udgangspunkt i den pågældende børnegruppe og de 6 læreplanstemaer: Personlig udvikling, Social udvikling, Kommunikation og sprog, Krop, sanser og bevægelse, Natur, udeliv og science, Kultur, æstetik og fællesskab.

      Årets traditioner

      Aktiviteter i dagtilbuddet

      ·         Kometerne mødes over foråret og frem mod sommerferien med storbørnsgrupperne fra de andre afdelinger i Harlev dagtilbud og laver aktiviteter på tværs. Planlægningen af aktiviteterne foregår på tværgående møder, som tager udgangspunkt i hvad den pågældende årgang vil profitere af.

      ·         Om onsdagen, i længere perioder over, året har de største vuggestuebørn mindste børnehavebørn mulighed for at lege på tværs af dagtilbuddet i Multihallen.

      ·         Udvalgte fredage i løbet af året får vi en musikpædagog ud at lave babyrytmik i vuggestuerne.

      ·         Løbende er der tilbud om film og andre aktiviteter på biblioteket.

      ·         En gang om året har vi Sansernes Dag, hvor vi mødes i Byparken og har sansemotoriske aktiviteter på tværs af alle afdelinger i Harlev Dagtilbud.

      Aktiviteter i Regnbuen

      • Faste traditioner.: I DII Regnbuen fejrer vi fastelavn (februar), påske (marts/april), forældrearbejdsdag (April), bedsteforældredag (maj), Regnbuens fødselsdag (juni), afslutning for storbørnsgruppen (juni), forældremøde + valg til forældrerådet (august), jul (november/december). Vi har også emneuger fordelt ud over året. Engang imellem står forældrerådet for at arrangere forældrekaffe og fællesspisning. De yder også praktisk hjælp ved større arrangementer. 
      • Regnbuens Venner.: Foreningen er stiftet af forældre i Regnbuen, med det formål at støtte Regnbuen med økonomisk tilskud til forskellige arrangementer.
      • Barnets fødselsdag.: I Regnbuen fejrer vi barnets fødselsdag med børnene på stuen, hvor fødselsdagsbarnet er i centrum. Vi hejser det store flag på legepladsen. Vi spiser noget lækkert, som fødselsdagsbarnet har medbragt. Når man bliver Komet er der også mulighed for at vi går på tur hjem, til jer.

      Måltidet

      I Regnbuen vægter vi, at rammerne omkring måltidet skal være en tryg med god stemning og socialt fællesskab.   Vi prioriterer at der er tid og ro til at spise alle måltider. Om formiddagen deler vi os op i mindre spisegrupper med faste siddepladser. Vi snakker lidt om maden, og hvad børnene ellers bringer i spil af emner. Vi øver også det at lytte til hinanden og vente på tur.

      Vi har fælles frokostordning, der bliver leveret af en ekstern leverandør. Vi får serveret rugbrød med varieret pålæg tre gange om ugen og en varm ret to gange om ugen.

      Madpakke/fælles frokost

      I Regnbuen skal børnene have to spiseklare madpakker med.:

      -En "klokken ni-madpakke": Denne madpakke skal være lille, det er en formiddags ¨grønt¨-madpakke. (Det er individuelt fra barn til barn, hvad behovet er, alt efter hvornår de har spist morgenmad) 

      -En eftermiddagsmadpakke: Denne madpakke må godt være lidt større end "klokken ni-madpakken" og indeholde 3-4 ting. Her anbefaler vi at den indeholder fx groft brød, frugt og grønt.

      Vi er i personalegruppen og forældrerådet enige om, at det er forældrenes ansvar at sørge for, at de medbragte madpakker er nærende og sunde. Som udgangspunkt har vi den holdning, at børnene må spise de ting, der er med i madpakken. Madpakken skal være nem for dit barn at håndtere selv, dvs. at de selv kan åbne indpakkede elementer i madpakken.

      Vi stemmer om det

      Det er dig som forælder, der er med til at bestemme, om der skal være en fælles, selvbetalt frokostordning, eller om vi skal have madpakker med. Vi stemmer om det hvert andet år. 

      Læs mere om kost og afstemningLæs mere om mad og måltider under aarhus.dk/kost

      For at give dit barn den bedste start og opvækstbetingelser, har vi fokus på det gode forældresamarbejde med gensidig tillid og nysgerrighed som bærende kræfter og det gør vi bedst med et tæt og respektfuldt forældresamarbejde. Dette afspejler sig også i det engagement og den hjælpsomhed forældregruppen udviser for os i huset.

      Det tætte samarbejde

      Det er vigtigt for os, at have en tæt daglig kontakt til dig som forælder. Vi sætter f.eks. pris på, at du fortæller, hvis der er ting eller oplevelser, der er vigtige for dit barns trivsel og udvikling. Hvis vi har en viden om det, kan vi bedre møde barnet i dets oplevelse af verden. Når du henter dit barn, vil vi også gerne fortælle, hvordan dagen er gået.

      Vi har forståelse for, at det ikke er alt, der kan tales om i garderoben. Derfor er du altid velkommen til at ringe, eller vi kan aftale at holde et møde, så vi kan tale uforstyrret.

      Du vil kunne følge med i dagligdagen på Aula, hvor vi deler billeder, aktivitetsplaner og andre informationer. Det er vigtigt, at du orienterer dig på Aula, så du er opdateret på information og beskeder fra os. Det er også her, du skal give besked om ferie, fridage og sygdom.

      Fastlagte samtaler

      I løbet af dit barns tid i Regnbuen vil vi invitere jer til følgende samtaler:

      Vuggestuen:

      -          Opstartsmøde – her fortæller I om jeres barn og der aftales omkring indkøring med jeres primærperson.

      -          Omkring 3 måneder efter opstart afholdes samtale hvor indkøringen og Samspilsskemaet drøftes.

      -          Omkring 2,5 år. Her drøftes samspilsskemaet og tiden inden overgangen til børnehave.

      -          Overlevering til børnehaven. I inviteres med til overleveringsmøde fra den afgivende primærperson i vuggestuen til den modtagende i børnehaven omkring jeres barns børnehavestart.

      Børnehaven:

      -          Opstartsmøde for de familier som ikke kommer fra egen vuggestue. Her fortæller I om jeres barn og der aftales omkring indkøring med jeres primærperson.

      -          Omkring 3 måneder efter opstart afholdes samtale hvor indkøringen og Sprogvurderingen drøftes.

      -          I efteråret, det år barnet er kommende skolestarter inviteres I til Samspilssamtale på vej mod skole.

       

      Derudover holder vi samtaler, hvis der er behov for det. Vi kan enten mødes fysisk eller afholde samtalen online.

      Den gode start

      Du er velkommen til at kontakte den pædagogisk leder, hvis du ønsker en rundvisning eller har spørgsmål i forbindelse med, at du skal vælge institutionsplads til dit barn. 

      Når du har fået plads til dit barn, får du en mail fra Regnbuen. Der er bl.a. oplysninger om den stue, dit barn skal gå på og forslag til, hvordan vi giver barnet en god start. Kontakt afdelingen og aftal et besøg inden startdatoen.

      Det er vores erfaring, at børn har brug for en indkøring på 1-2 uger, men der kan også være store forskelle på børn og forældre. Vi vil gerne lave en indkøring, der passer til dit barn - i samarbejde med dig.

      Den interne overgang fra vores vuggestue til børnehave kører ofte af sig selv. Barnet kender huset og legepladsen, og vi sørger for at komme på besøg i børnehaven flere gange, den sidste måned op til skiftet. Når dit barn skifter til børnehaven, ønsker vi, at du deltager sammen med dit barn hele den første dag og selvom du og dit barn kender omgivelser og personale, så husk at det stadig er nyt og at der kan være behov for en slags indkøringsperiode med kortere dage.

      Lige meget hvad, vil vi gerne planlægge den indkøring, der passer bedst til dit barn - i samarbejde med dig.

       

      Få indflydelse på hverdagen

      I vores forældreråd og bestyrelse har du gode muligheder for at få indflydelse på dit barns hverdag i afdelingen og dagtilbuddet som helhed.

      Få indflydelse på hverdagen

      I vores forældreråd og bestyrelse har du gode muligheder for at få indflydelse på dit barns hverdag i afdelingen og dagtilbuddet som helhed.

      Læs mere om forældresamarbejde, forældreråd og bestyrelsen i dagtilbuddet.

      I Regnbuen gør vi meget ud af, at du skal være tryg ved at aflevere dit barn. Som voksne er vi fokuserede på at møde dit barn, hvor det er. Vi ved at børn har forskelligt udgangspunkt og udvikler sig forskelligt, derfor ser vi på dit barns nærmeste udviklingszone, og dét dit barn er optaget af.

      Udvikling

      Leg er vigtig, fordi legen understøtter dit barns udvikling. Derfor giver vi plads til legen og bruger den som et pædagogisk værktøj. Vi understøtter lege, ved som voksen at gå med i legen og f.eks. skabe handling, sætte sprog på legen eller ved at sørge for, at alle har en betydningsfuld rolle.

      Vi støtter alle børn i at blive selvhjulpne. Det er vigtigt, at barnet kan mærke sine egne behov, og at det lærer at tage vare på sig, f.eks. når det er sultent, eller skal tage tøj af og på. Vi støtter også barnet i at turde sige til og fra over for hinanden.

      Det sidste år inden skolestart, går barnet i storbørnsgruppen, der mødes en eller flere formiddage om ugen. Vi løser opgaver, besøger skolen, og samtidig øver vi selvhjulpenhed, at børnene kan skabe nye relationer, udsætte egne behov og vente på tur. I storbørnsgruppen arbejder vi også med Fri for Mobberi-aktiviteter.

      Er du eller vi bekymrede for dit barns trivsel og udvikling, kan vi afholde et ekstra møde om dit barn. Hvis vi oplever, at der er brug for mere specialiseret viden, så er det muligt at drøfte dit barn på et trivselsmøde med deltagelse af forældre, dagtilbud, tale-hørekonsulent og psykolog.

      Du kan læse mere om, hvilke pædagogiske mål vi har i dagtilbuddet her:

      Dit barns udvikling og trivsel

      gymnastik på stuen

      DII Regnbuen

      Næshøjvej 20, 8462 Harlev

      Telefon: 41 86 43 75

      Pædagogisk leder

      Malene Præstkjær

      DII Regnbuen

      Telefon: 41 86 43 75

      E-mail: malpr@aarhus.dk

      Stuerne i DII Regnbuen

      Månen: 21 15 84 66
      Solen: 41 85 68 48
      Stjernen: 41 85 67 76
      Kometerne: 29 20 44 49

      Sidst opdateret: 1. april 2025